Länk till startsidan
Länk till startsidan

Vad betyder Creative commons egentligen?

Tycker du att det är svårt att alltid hitta rätt bilder till ditt innehåll och ännu svårare att veta om du får använda bilderna. Lugn, detta inlägget kommer hjälpa dig. Du kommer bli en mästare på vad Creative commons betyder och vilka bilder och musik som just du kan använda i ditt content.

När man skapar innehåll av något slag är det inte alltid man har möjlighet att skapa allt content själv. Det kan vara en bild till en webbsida, Facebookinlägg eller Instagram.

 

Kommunicera med bilder, skapade i Canva

Vad är Creative commons?

 

Creative commons eller CC som det oftast förkortas är en amerikansk organisation som arbetar för att det ska finnas bilder och musik som är fria att använda, dela och bygga vidare på.

 

Det finns olika typer av CC-licenser som tydliggör både restriktioner och rättigheter. T.ex. att en bild får användas och ändras men inte i kommersiella syften. Eller att en bit musik får användas för alla syften så länge skaparens namn finns med.

 

Fotografer, musiker och andra innehållsskapare kan ladda upp innehåll på nätet med en CC-licens för att göra den tillgänglig för andra att använda.

 

Så här gör du för att hitta och använda CC-licenserat material på rätt sätt:

 

Sök med Google Bild-sök:

Creative Commons
 • Sök på den typ av bild du behöver
 • Välj: Bilder
 • I den grå verktygsraden välj Verktyg > Användarrättigheter
 • Välj den nivå på rättigheter du söker.

 

Gör alltid en dubbelkoll och klicka dig in på bildens källa och se att det är den verkliga ägaren som laddat upp bilden. Se även vilken typ av CC-licens som gäller, t.ex. om du behöver nämna skaparen i bildtexten.

 

Sök på Creative Commons:

Creative commons erwebbplats kan du söka efter bilder på Google, Flickr och andra sajter som kan organisera bilder efter licenser.

 

Bara klicka i vilken sida du vill söka på och vilken nivå på rättigheter du vill söka efter.


Kommentarer

  Du måste vara inloggad för att få kommentera

  Stängd för fler kommentarer

  Vänligen verifiera att du inte är en robot

  300

  KONTAKTA MIG

  Camilla Emring, konsulten